Психотерапия

Най-често задавани въпроси

Какво представлява психотерапията?

Психотерапията е лечебна процедура, чиято цел е да подпомогне хората да преодолеят стреса и нарушенията в психичното им функциониране в различните сфери на живота (общество, професия, семейство, секс и пр.). Според теоретчната основа върху която се изгражда, психотерапията се дели на различни видове, но общото между всички тях е, че лечението се провежда чрез размяната на мисли. Психотерапията не е „морална” процедура. Тя не раздава присъди за „греховни” помисли или намерения. Личността, която провежда процедурата се нарича терапевт, а личността, която се лекува – пациент или клиент.

Как може хората да се лекуват само с разговори?

Психотерапията е известна още като “терапия с думи”, обаче, тя е много повече от едно говорене. Между терапевт и пациент протичат много невербални и, обикновено, несъзнавани психични процеси, които трябва да бъдат овладени и направлявани с лечебна цел. Психотерапията е един по различен тип говорене в сравнение с разговорите които всеки води с приятели или хора от семейството. Последните обикновено се въртят около подкрепяне или даване на съвети. Терапевта не съжалява пациента си. Неговата основна задача е: „да разбере” и „да лекува”.

Какъв е обектът на психоанализата?

Обектът от който най-много се интересува психоанализата е несъзнаваната зона на психиката и конфликтите които живеят там. Под натиска на тези конфликти, в съзнанието могат да изплуват параноидни, натрапливи, конверзни и/или дисоциативни симптоми и тревожност. Тревожността е постоянно присъстващия симптом при почти всички неврози. Тя е като общовалидна валута, срещу която се могат да се разменят невротични симптоми.

Каква е задачата на една психотерапия?

Задачата на психотерапията е да открие конфликтите в несъзнаваното пространство на психиката които фабрикуват симптоми и да ги изведе в съзнанието. Едва тогава те губят силата си, защото стават достъпни на волята на пациента. Това не става много лесно. Неврозата е като жив организъм, който паразитира в психичния апарат на пациента и има своите психични съпротиви. Една от най-важните задачи на терапевта е да се справи с тези съпротиви.

Кои пациенти са подходящи за лечение с психоанализа?

Всички форми на хистерично разстройство, натрапливи неврози, тревожни, панически разстройства, психосоматични заболявания (напр. Белодробна астма, пептидна язва и др.), нарушения на сексуалната функция (бърза или забавена еякулация, еректилна дисфункция), хранителни разстройства свързани с рязка промяна на теглото (анорексия, булимия). Психотерапията може да бъде много полезна при хронични психози в междупристъпните периоди. В тези случаи тя може да удължи многократно тези периоди и да подобри значително стандарта на живот на пациента.
Пациентът сам трябва да се реши на психотерапия и понякога този път е твърде дълъг, особено за българският пациент. Той трябва да премине през филтъра на фамилния лекар, почти всички тесни специалисти, включително и т.н. “биологични психиатри”, през капаните на фармацевтичната търговска реклама, за да достигне един ден до прозрението, че неговите симптоми не са телесни, а невротични и трябва да се лекуват при психотерапевт.

Кой психотерапевтичен метод да изберем?

Днес съществуват много методи и школи по психотерапия. Много популярни са Психоанализата на Фройд, Аналитичната психология на Юнг, Когнитивно-поведенческата терапия, Психодрамата на Морено, Психотелесната терапия на Неорайхианската школа и много други още. Психотерапията е едно широко поле където, всеки (пациент, терапевт) може да избере метода, който най-много приляга на неговия манталитет и темперамент. Понякога този избор е интуитивен. Щом води до добър резултат, методът е добър. Комбинирането на различни психотерапевтични методи при един конкретен пациент е признак за висок професионализъм в психотерапията.

Възможно ли е психотерапията да причини вреда на пациента?

Както всеки терапевтичен метод, психотерапията трябва да отговаря на основния принцип в медицината, валиден от древността до днес: “Primum non nocere! (Преди всичко не вреди!)”. Психотерапията най-често отговаря на този основен принцип. Вредите от психотерапията понякога могат да са за сметка на психотерапевта (лекар или не), ако той се окаже недостатъчно подготвен. Особено вредно за терапевта е, ако “събуди“ съпротивите на пациента и не може да се справи с тях.

Как трябва да започне една психотерапия?

Към психотерапията психиатри и психолози трябва за се отнасят със същата сериозност и взискателност, както към всеки друг лечебен метод в медицината. Всеки случай на психотерапия трябва да започва след диагноза от лекар психиатър. Това е мое лично убеждение и може да не се хареса на някого. Понякога се случва: тежко, трудно лечимо психично заболяване или органична болест на мозъка, да започне с картината на една невроза. Коварното на някои болести се състои в това, че дълго време протичат без видими тежки симптоми и после избухват изведнъж в тяхната злокачествена форма. Много невротици, особено натрапливите се страхуват от полудяване и имитират т.н. симптоми от първи ранг на Курт Шнайдер за Шизофрения. Това може да подведе не само начинаещи психотерапевти но и много фамилни доктори.
Отговорността за поставянето на диагноза трябва да се поеме от лекар – психиатър. С това се осигурява спокойствие и по-надеждна среда за работа на психотерапевта, който в повечето случаи не е лекар.

За кого не е психотерапията?

Психотерапията е малко полезна за лица, у които липсва желание да се лекуват или онези, които се съгласяват за лечение единствено поради настояването на роднини и близки. Психозите, делирите, състоянията на помрачение на съзнанието, психопатиите, характеропатиите, органичните психози не са подходящи за психотерапия. Психотерапията не е подходяща за лица с ниски личностни качества. Всъщност хората от тази прослойка на обществото обикновено се отнасят презрително към нея и по принцип не я търсят.

Провеждате ли психотерапевтични сеанси онлайн?

Съвременните технологии позволяват извършването на психотерапия онлайн. Има пациенти, които я предпочитат, дори и да живеят в моя град. Но за пациенти, живеещи в други градове и извън страната, това е голямо облекчение. Седиш си в къщи по пантофи и разговаряш с тоя терапевт. Виждаш го и той те вижда. Контактите онлайн са полезни и за провеждане на лична анализа и супервизии между колеги. Аз провеждам психотерапевтични сеанси онлайн с мои пациенти най често по Skype или по Facebook Mesenger  name:Valcho Yordanov.